11.01.2019

HOSTĚTÍN – Pod pojmem „zabijačka“ si dnes mnozí spíš než porážku vepře představí pochoutky, které s touto událostí souvisejí - jitrnice, jelítka, škvarky či zabijačkovou polévku. Tedy nic pro vegetariány a vegany. Ale to se mění. Centrum Veronika Hostětín nabízí všem vyznavačům vegetariánské a veganské stravy příležitost, jak ochutnat „zabijačkové chutě“, které byly dosud výsadou milovníků masa. V bezmasém provedení budou například „tatarák“, prejt, škvarková pomazánka. Navíc v podobě velmi neobvyklé benefiční akce, která proběhne v sobotu 19. ledna 2019 Centrum Veronica Hostětín.

Oběd podávaný od 13 hodin zahrnuje sedm pečlivě sestavených chodů. Začíná se klasicky, jako na zabijačce – přípitkem domácí slivovicí či višňovkou. Potom již následují předkrmy – (ne)škvarková pomazánka s domácím kváskovým chlebem a vyladěný pohankový „tatarák“ s topinkou. Polévka je „falešná zabijačková“ – ale poctivá. Jako hlavní chod si budete moct vychutnat labužnický prejt z fazolek adzuki jako závitek v zelném listu, jemné bramborovo-dýňové pyré, karamelizovanou pečenou červenou řepu. Chuťový zážitek doplní dezert - voňavé jablíčko v těstíčku, se skořicí a jogurtovým přelivem a fairtradová káva či bio jablečný mošt. 

Až strávníkům jídlo tzv. „slehne“, začíná druhá část programu s cimbálovou muzikou Koménka. Bude hrát k poslechu, ke zpěvu i k tanci až do 17. hodiny.

Akce je benefiční. Takže každého může těšit, že svojí účastí přispěje i na dobrou věc. Výtěžek bude věnován na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně. Drobný benefiční finanční příspěvek je (spolu s cimbálovkou a obědem) zahrnut již v ceně vstupného, které činí 650 Kč na osobu, ale kdo bude chtít, můžete jej i navýšit.

„Z původní recese se vyvinula akce, která má docela hluboký smysl“, říká Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica. „Jednak propagujeme vegetariánství jako zdravý životní styl a jako směr, kterým bychom se měli ubírat, pokud chceme reagovat na změnu klimatu. Nadměrný chov dobytka k ní totiž velmi přispívá. A za druhé se jedná o akci, která bude mít konkrétní výstup – nejen zábavu a potěšení účastníků, ale také umožní vybudovat nový prostor v přírodní zahradě, kde se mohou děti i dospělí učit i relaxovat.“ 

Netřeba asi dodávat, že o tuto akci očekávají v Hostětíně velký zájem, takže doporučujeme co nejdříve rezervovat stůl, na mailu katerina.svachova@veronica.cz. Podrobné informace o akci najdete na www.hostetin.veronica.cz/vegetarianska-zabijacka  

 

Kontakty:

Hana Machů, Centrum Veronica Hostětín, T: 739 569 264, E: hana.machu@veronica.cz   

Mgr. Petra Psotková, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s., T: 577 043 900,
E: petra.psotkova@vychodni-morava.cz , www.facebook.com/vychodnimorava